Forstå dit resultat
Tillykke, så nåede du igennem testen - og har forhåbentlig lært noget nyt om at være digital borger. Cirklerne herover viser, hvordan du helt generelt har klaret dig inden for de tre områder, som vi har quizzet dig i. I menuen til venstre kan du desuden se en liste med alle dine besvarelser under fanen "Dine svar".
Du kan også læse alle korrekte svar fra quizzen under fanen "Spørgsmål og svar" eller finde mere information under fanen "Nyttige links". Spørg desuden din lærer, hvordan I skal arbejde videre med øvelserne herunder.
Den offentlige sektor - eller 'det offentlige', som det ofte kaldes i daglig tale - står for mange forskellige opgaver i Danmark. Fx at sikre lov og orden, modarbejde ulighed i samfundet og fordele offentlige goder.
Det offentlige er bl.a. selve den danske stat, herunder også kommuner, regioner og forskellige offentlige myndigheder som Skat og borgerservice.
MitID er Danmarks digitale ID. MitID er et sikkert login og en digital underskrift. Du skal bruge det til offentlige selvbetjeningsløsninger og til fx at logge ind på din netbank eller tjekke din feriekonto.
Du bestemmer selv, hvordan du vil bruge MitID, men det kan fx bruges gennem en app på telefonen, i form af en fysisk kodeviser eller i form af en kodeoplæser.
De fleste bruger MitID-appen. Du kan dog sagtens have både appen og en kodeviser på samme tid. På den måde undgår du en masse besvær, hvis din telefon skulle blive væk eller gå i stykker, og du derfor mister adgangen til din MitID-app.
Kodeviseren er en lille, elektronisk enhed - en slags nøglering - som viser en engangskode, når du trykker på en knap. Og MitID-kodeoplæseren ligner en lille lommeregner og er beregnet til personer med nedsat syn. Den læser dine koder højt.
Du kan bruge MitID til at logge sikkert på en lang række offentlige og private tjenester, fx når du skal læse Digital Post, tjekke din netbank, søge SU, ansøge om et nyt studie eller rette i din årsopgørelse.
For at kunne få MitID skal du være fyldt 13 år og have et dansk CPR-nummer. Du skal selv oprette MitID online på mitid.dk eller ved at besøge borgerservice.
Dine MitID-oplysninger er personlige og må aldrig deles. Lad derfor være med at låne dine MitID-oplysninger ud til andre - heller ikke til mennesker, som du stoler på. Svindlere udgiver sig desuden ofte for at være en autoritet som fx politiet, når de prøver at snyde folk. Men hverken politiet, Skat eller andre myndigheder har grund til at bede om dit bruger-ID.
Du må kun oplyse om en MitID-kode, når du logger ind hos myndigheder, banker eller andre legitime tjenester via MitID-tjenesten. MitID er skabt til at øge sikkerheden på myndighedshjemmesider og andre, som opbevarer nogle af dine personlige, finansielle og/eller helbredsmæssige oplysninger.
Hvis du opdager eller mistænker, at dine personlige oplysninger er blevet stjålet, kan du kontakte Digitaliseringsstyrelsens hotline for identitetstyveri her.
Du skal spærre dit MitID med det samme, hvis du har mistet din kodeviser, har mistanke om, at nogen har fået adgang til din MitID-app, eller hvis du på anden måde har mistanke om, at nogen misbruger dit MitID.
Du behøver til gengæld ikke spærre dine MitID-enheder, hvis du er ude at rejse eller har mistanke om, at nogen kender dit bruger-ID. Men du bør dog ikke skifte dit bruger-ID med det samme, hvis du tror, at andre kender det.
Digital Post er en digital postkasse, hvor du sikkert kan modtage og svare på post fra det offentlige (fx din læge, biblioteket eller dit uddannelsessted). De beskeder, du får fra det offentlige, kaldes også Digital Post.
Når du fylder 15 år, får du automatisk en digital postkasse til vigtige beskeder fra det offentlige.
Du modtager først og fremmest Digital Post fra det offentlige. Men hvis du giver samtykke til det, kan du også modtage Digital Post fra fx banken eller fra andre private virksomheder. Bl.a. vil din chef kunne sende dig din lønseddel, hvis virksomheden er tilmeldt Digital Post.
Du kan også selv sende Digital Post, men kun til udvalgte myndigheder, som du vælger fra en liste, når du er logget ind.
Der er flere indgange til at læse din Digital Post fra offentlige myndigheder. Du kan læse den på borger.dk eller gennem Digital Post-appen og på e-Boks eller platformen Mit.dk.
Du kan vælge at oplyse din e-mail og dit telefonnummer på Digital Post, hvis du vil have besked, når der er ny post. På den måde behøver du ikke at logge på med MitID hver dag for at tjekke, om du har fået en ny besked.
Ja, det er muligt. Du kan give læseadgang ved at ændre i indstillingerne på din profil i Digital Post. Så kan personen - fx en af dine forældre - logge ind med sit eget MitID og læse din Digital Post. Det er dog vigtigt at huske, at det fortsat er dit eget ansvar at læse din Digital Post.
Borger.dk er en hjemmeside, der samler relevante oplysninger om det offentlige. På siden kan du både logge på Digital Post og få hjælp til selvbetjening, fx vedrørende feriepenge, skat, flytning og lægeskift.
På borger.dk kan du gøre mange ting. Du kan fx:
Du kan søge om optagelse online ved at logge ind med MitID på siden optagelse.dk.
Nej. Du skal selv søge SU, når du starter på eller skifter uddannelse - også selvom du tidligere har fået SU. Du søger om SU på minsu.dk.
Ja, pengene sættes automatisk ind på din NemKonto. Din NemKonto er den konto, som du har valgt, at det offentlige kan indsætte penge på. Det kan være din løn, SU, overskydende skat eller feriepenge. Men hvis du har betalt for lidt i skat, er det dit eget ansvar at overføre pengene til skattevæsenet.
Ja, det er gratis, hvis du flytter, hvis din gamle læge lukker klinikken, eller hvis du fylder 15 år og har lyst til at skifte læge. Ellers koster et lægeskift 215 kr.
Ved at logge på sundhed.dk med MitID kan du se dine recepter og anmode om at få dem fornyet. Du kan også se en oversigt over fx dine vaccinationer og tidligere sygehus-besøg.
Ja, det blå EU-sygesikringskort udløber hvert 5. år. Når det udløber, skal du selv sørge for at bestille et nyt kort, som vil ankomme efter ca. 2-3 uger.
Du har pligt til at melde flytning til folkeregistret senest fem dage efter, du har skiftet bopæl. Flyttedatoen er den dag, du faktisk er flyttet ind - altså, når du har rykket alle dine ting ind og overnatter på din nye adresse.
Ja. Du kan bruge dit MitID til at logge ind og oprette en ansøgning på optagelse.dk, men hvis du er under 18 år, skal ansøgningen underskrives af en forælder eller værge.
Ja. Det er dit ansvar at læse de beskeder, du modtager i Digital Post. Hvis du ikke gør det, kan du gå glip af vigtige informationer og fx overse en deadline for at takke ja til en plads på dit drømmestudie, et rykkergebyr fra biblioteket, en indkaldelse fra sygehuset, eller du kan gå glip af en god besked om, at du har feriepenge til gode.
NemSMS er en service, der hjælper dig med at huske frister, møder og vigtige aftaler med det offentlige ved at sende dig en sms. Der er forskel på NemSMS og de sms’er, som du kan vælge at få, når du modtager en ny besked i Digital Post. Du kan lære mere om NemSMS på borger.dk og se, hvordan du tilmelder dig.
Her kan du finde råd og vejledning om informationssikkerhed samt viden indsamlet af Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen.
Siden indeholder også råd til, hvad du skal gøre, hvis skaden er sket, fx en guide til at spærre dit MitID, tips til at undgå at blive svindlet og en vejledning fra Politiet, som hjælper dig, hvis du er blevet krænket digitalt.
Har du lyst til at prøve kræfter med digital selvbetjening, uden at du risikerer at begå en fejl eller sende noget forkert afsted? På demo.borger.dk finder du et demomiljø, hvor du kan prøve mange af funktionerne i Digital Post og at logge på med et fiktivt MitID.
Brug siden til at træne dine digitale skills, bl.a. kan du prøve at give læseadgang til Digital Post, eller du kan prøve at tilmelde dig NemSMS.
SKAT har samlet nogle guides til de ting, som er særligt relevante for unge og studerende.
Her kan du blive klogere på, hvordan du læser din årsopgørelse, får fradrag for fx kontigent til din A-kasse, og om din SU automatisk registreres.
En guide til at få MitID og få adgang til Digital Post, når du fylder henholdsvis 13 og 15 år. Siden er en del af borger.dk og indeholder links og guides til at komme godt i gang med både MitID og din digitale postkasse.
Mange relevante oplysninger om det offentlige og digital selvbetjening er samlet her. Derfor kan du med fordel bruge borger.dk som indgangsportal til det, du søger.
På siden kan du både læse din Digital Post og nemt komme i gang med at tjekke feriepenge, melde flytning eller lægeskift og meget andet.
På siden kan du se, hvordan du søger om Statens Uddannelsesstøtte (SU), og du kan få svar på de oftest stillede spørgsmål om SU.
➜ su.dk
Du skal logge på minSU med MitID for at se og ændre din SU.
Her kan du fx forny recepter, få overblik over dine vaccinationer og tidligere besøg på sygehuset, bestille et nyt EU-sygesikringskort og melde dig som organdonor.
Du kan også bruge Patienthåndbogen til at læse om forskellige sygdomme og behandlingsmuligheder.
Søg optagelse på en ungdomsuddannelse, 10. klasse eller en videregående uddannelse på siden her.
Du kan også få eVejledning gennem chat, telefon, mail eller et digitalt møde, hvis du har brug for hjælp og gode råd til dit valg af studie.
Du kan læse sin digitale post fra offentlige myndigheder på borger.dk eller i Digital Post-appen. Appen kan du hente til mobiltelefon eller tablet i App Store eller Google Play. Du skal bruge MitID for at logge ind på Digital Post.
Du kan vælge også at modtage din post fra offentlige myndigheder på e-Boks og mit.dk.
Bliv klogere på, hvordan du kan bruge MitID her.
Bliv klogere på, hvordan du kan bruge MitID her.
Bliv klogere på, hvordan du får dine feriepenge udbetalt.
Kopier og gem følgende link. OBS: Enhver med linket kan se resultatet.