Digitale muligheder med det offentlige for 15-18-årige
Målrettet 15-18-årige
Fire fokusområder: NemID, Digital Post, Borger.dk og digital selvbetjening
Tester dine elevers viden om og brug af digitale offentlige tjenester
Velegnet som introduktion eller afslutning på et forløb i samfundsfag eller dansk
Interaktiv quiz og printbart arbejdsark klar til undervisning
Understøt videre læring med medfølgende faktaark og link-katalog
Digital Start er en begynder-guide til NemID, Digital Post, Borger.dk og forskellige digitale selvbetjeningsmuligheder for unge i alderen 15-18 år.
Undervisningsmodulet på digitalstart.dk består af en række spørgsmål, der tester unges viden om offentlige digitale tjenester. Testen suppleres med et printbart arbejdsark, som udfyldes undervejs. Efter endt forløb kan de unge tilgå en række nyttige links og få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål. Dette skal hjælpe dem i gang med at bruge digitale løsninger fra det offentlige.
Målet er, at eleverne får et bedre kendskab til offentlige digitale tilbud, samt at skabe en særlig relevans hos målgruppen, der resulterer i en øget interesse for og selvsikkerhed ved anvendelsen af offentlige digitale tjenester.
Digitalt medborgerskab
Digital Start afvikles med fordel som klasseundervisning i fx dansk eller samfundsfag, men modulet er ikke fagspecifikt og kan derfor anvendes på tværs af fag og uddannelsesinstitutioner. Eleverne bliver klædt på til at interagere med det offentlige digitalt, og dermed kommer de ét skridt nærmere at blive selvstændige digitale medborgere.
Udbytte ved undervisningsforløbet:
at skabe relevans for de unge gennem virkelighedsnære problematikker, fx i forbindelse med fritidsjob, optagelse på ny uddannelse eller aktivering af NemID for første gang
at give eleverne ny viden på en engagerende måde, gennem quiz og med løbende feedback
at udstyre eleverne med større selvstændighed og selvsikkerhed, så de fremadrettet kan begå som digitale borgere
Projektpartnere
Digital Start er udviklet af Center for Digital Dannelse og Digitaliseringsstyrelsen i sommeren 2019. De anonyme besvarelser anvendes af Digitaliseringsstyrelsen for at behovsafdække og danne grund for fremtidigt materiale til målgruppen 15-18 år.
Digital Start er et undervisningsmodul, der giver 15-18-årige bedre kendskab til digitale offentlige tjenester. Modulet kræver ikke forudgående viden om emnet og kan fungere som enkeltstående forløb. Alternativt kan Digital Start supplere et længere forløb i klassen om det offentlige ved at fungere som introduktion eller opsamling.
1. Forberedelse
Undervisningsmodulet kan afvikles over to undervisningstimer, svarende til ca. 90 minutter.
Forløbet er delvist digitalt, og alle elever skal derfor være udstyret med computer eller tablet for at kunne tilgå testen på digitalstart.dk. (Siden fungerer også på smartphones, men en større skærmstørrelse anbefales af hensyn til læsevenligheden.)
Undervejs skal hver elev udfylde et arbejdsark. Du kan printe arket eller hente et redigerbart dokument som du sender til eleverne inden forløbet.
Print arbejdsark Hent redigerbar version2. Test dine elevers viden
Uddel arbejdsarkene og bed eleverne gå til digitalstart.dk.
Fortæl eleverne, at undervisningsmodulet handler om de mange muligheder, der findes med digitale løsninger fra det offentlige. Fra man fylder 15 år, har man nemlig selv ansvaret for at være en digital borger, og derfor skal man bl.a. vide, hvordan man finder sin digitale post og logger på med NemID.
Det digitale forløb er dels en quiz, som tester elevernes viden, dels spørgeskema, som bruges til at gøre Digitaliseringsstyrelsen klogere på, hvad unge 15-18 år har behov for.
Eleverne starter forløbet ved at trykke på “Start”-knappen. Eleverne gennemgår individuelt testen. Afsæt ca. 20-25 minutter til gennemgang. I den tid skal eleverne også udfylde arbejdsarket. Det angives tydeligt undervejs i forløbet, hvilke dele af arket de skal udfylde og hvornår.
3. Afsluttende opgave
Når eleverne har været igennem det digitale forløb, tildeles de en score fordelt på de fire fokusområder. Scoren er i sig selv ikke vigtig, men kan være en samtalestarter for det videre arbejde.
Eleverne skal nu vælge mellem to afsluttende opgaver, som kan afvikles i små grupper af 2-3 eller individuelt:
(a) at udvælge og præsentere de fem vigtigste læringer fra forløbet
(b) at researche og præsentere svaret på et spørgsmål, som eleven er blevet nysgerrig på undervejs i forløbet
Præsentationen kan være et digitalt eller analogt produkt, bl.a. video, planche eller slideshow. Formålet med opgaven er at konkretisere og videreformidle den nye viden, som eleverne har fået.
4. Hjælperedskaber til videre læring
Fra resultatsiden kan eleverne tilgå en række nyttige links, som leder dem i retning af nogle af de mest gængse offentlige digitale værktøjer. De kan også finde en række spørgsmål og svar, der fungerer som faktaark og facitliste for quizzen. Her kan eleverne få svar på de spørgsmål, de ikke på forhånd kendte, eller de kan genopfriske vigtige pointer, som de havde glemt.
Link-kataloget og faktaarket kan tages i brug som hjælperedskaber til den afsluttende opgave og kan ligeledes anvendes efter forløbet som et samlested for relevant information. Eleverne har mulighed for at dele materialet ved at kopiere linket, og de kan til enhver tid tilgå redskaberne ved at klikke på “Spring testen over”-knappen på forsiden.